Sista vilan...

Beslutet att avliva ett djur kan vara ett av de svåraste beslut du kan ställas inför. Trots detta måste man ibland släppa taget. Varje djur och varje situation är unik och det är bara du som djurägare som kan fatta beslutet. Känner du dig osäker på hur du ska göra och hur ditt djurs livskvalitet är undersöker gärna våra veterinärer ditt djur och lämnar en rekommendation om djurets hälsa. Vi har alla stor erfarenhet och det kan vara skönt att prata med någon utomstående.


Börja med att boka tid

För att allt ska gå så smidigt som möjligt när du kommer hit vill vi att du ringer 0700954884 och beställer tid. Du får då berätta om du vill att ditt djur ska komma till en veterinär för en undersökning först eller om du redan har bestämt dig för att avliva.

Den som kommer till oss med djuret måste legitimera sig. Är det någon annan än djurets ägare, måste ägaren skriva en fullmakt där det står att djuret får avlivas. Det är en extra säkerhet för att inte något djur ska avlivas utan att ägaren vet om det. Kontrollera också om djuret har en livförsäkring, för då måste en veterinär skriva ett så kallat livintyg till försäkringsbolaget.


Under besöket

Fundera noga igenom vilka som ska vara med under besöket. Om du vill ta med barn, är det bra om du berättar för dem exakt vad som kommer att hända innan ni kommer hit. Du bör också känna dig säker på hur du själv reagerar så att du som vuxen inte skrämmer barnen.

När du möter oss i receptionen får du skriva under en medgivande om att hunden ska avlivas och legitimera dig. Hundens ID nummer kontrolleras. Där anger du också om du vill vara med när hunden somnar in.


Tänk efter före

Tänk igenom hur du vill att kroppen ska hanteras efteråt. Du kan välja att ta djuret med dig hem efteråt, men du kan även välja att få det kremerat. Separat kremering innebär att ditt djur kremeras separat. Vanlig kremering innebär att djuret kremeras tillsammans med andra. Om du väljer separat kremering får du tillbaka askan efter ditt djur i en urna. Och du kan välja mellan ett antal olika typer av urnor.